دویدن یکی از بهترین تمرینات هوازی برای تمام بدن است چون گروههای عضلانی متعددی را در بر میگیرد. اما روش دویدن از اهمیت بیشتری برخوردار است چون متاسفانه دویدن موجب آسیبهایی نیز میشود.
مانند، شین اسپلینت، شکستگی ناشی از فشار یا خار پاشنه. اما تحقیقات جدید نشان میدهد شیوههایی وجود دارند که به دوندهها این امکان را میدهد بدون آسیب بدوند.
پژوهشی جدید که نتایج آن در British Journal of Sports Medicine منتشر شده این موضوع را مورد بررسی قرار داده که چرا برخی از دوندههای مسافتهای طولانی آسیبهای زیادی را متحمل میشوند در صورتی که سایرین هرگز آسیبی را تجربه نمیکنند. تقریباً ۹۰ درصد از دوندهها با آسیبهایی مواجه میشوند که منجر به از دست دادن زمان تمرین میشود.
این مطالعه شامل ۲۴۹ زن میشد که همهشان عادت داشتند هنگام دویدن به پاشنههایشان فشار وارد کنند (با ضربه به پاشنه به زمین فرود بیایند). این افراد به پرسشنامههایی درمورد سابقهی آسیب پاسخ داده و تحت شرایط کنترل شده دویدند تا اثر وزن در آنها ارزیابی شود.
سپس به مدت ۲ سال تحت نظر بودند. طی این دو سال، بیش از ۱۴۰ دونده گزارش کردند که دچار آسیب شده بودند، بیشتر از ۱۰۰ مورد از این آسیبها نیاز به رسیدگیهای پزشکی داشتند. حدود ۱۰۰ نفر دیگر هم آسیب نداشتند و ۲۱ نفر هم آسیب جدی نداشتند.
محققان عوامل گوناگون را بین آنهایی که هیچ آسیبی نداشتند و آنهایی که آسیبهای جدی دیده بودند بررسی کردند. همان طور که انتظار میرفت، افرادی که دچار آسیب نشده بودند، آنهایی بودند که روی پاهایشان سبُک فرود میآمدند.
چطور سبُک بدویم تا آسیب نبینیم؟
این موضوع بسیار اهمیت دارد زیرا بیشتر دوندهها، روی پاشنههایشان فشار وارد میکنند. بررسیها نشان داده این روش دویدن موجب آسیبهای فراوانی میشود چون ضربه یا فشار به پاشنه، وزن و فشار بیشتری به کف پا، ساق پا و کلاً بدن وارد میکند در صورتی که اگر با جلوی پا فرود بیاییم، آسیب بسیار کمتر خواهد بود.
در مطالعهی دیگری که در سال ۲۰۱۲ توسط Department of Human Evolutionary Biology انجام شد، ۵۲ دونده مورد مطالعه قرار گرفتند که ۳۶ نفرشان با پاشنه و ۱۶ نفرشان با پنجه فرود میآمدند. محققان دریافتند تقریباً ۷۴ درصد از این افراد، دچار آسیبهای متوسط تا شدید شده بودند.
اما آنهایی که عادت داشتند با ضربه به پاشنه فرود بیایند نسبت به افرادی که عادت داشتند با ضربه پنجه فرود بیایند، تقریباً دوبرابر آسیبشان بیشتر بوده است. دانشمندان در نهایت اینطور نتیجه گرفتند دوندگانی که با فشار به پاشنه میدوند میزان آسیبشان به مقدار قابل توجهی بیشتر از بقیه است.
تحقیق دیگری که که در International Journal of Sports Physical Therapy منتشر شده نیز نشان داده فرود آمدن با پاشنه، فشار بیشتری به اندامهای پایینی، مخصوصاً قوزک پا وارد میکند. بنابراین اگر میخواهید جوری بدوید که آسیب نبینید، تمرکز کنید تا فشاری به پاشنههایتان وارد نیاورید.
دکتر ایرنه دیویس (Irene Davis )، استاد دانشگاه هاروارد که سرپرست این تحقیقات است میگوید، این یافتهها نشان میدهند تمرکز روی سبُک فرود آمدن، میتواند مفید باشد.
چند نکته جهت پیشگیری از آسیب و روش دویدن
۱- اگر عادت دارید به پاشنههایتان فشار وارد کنید، حالا سعی کنید این نقطه را به میانهی پایتان منتقل کنید. بیشتر دوندهها وقتی روی این تمرکز میکنند که با پاشنه فرود نیایند، به طور طبیعی سبُکتر هم میدوند.
۲- گامهایتان را کمی بلندتر کنید؛ یعنی تعداد گامهایی که در دقیقه برمیدارید کمتر شود. این شیوه میتواند فشار هر فرود را کمتر کند، همچنین باعث کاهش ضربان قلب نیز میشود.
۳- فرض کنید در حال دویدن روی پوست تخممرغ هستید یا سعی دارید روی آب بدوید، خلاصه، به هر صورتی که راحتتر هستید سعی کنید روی پاهایتان سبُک بمانید.
۴- گامهای خیلی بلند برندارید، چون باعث میشود فشار بیشتری را به بدنتان وارد کنید و موجی در بدنتان تولید میشود که تا بالاتنهتان پیش میرود. همچنین سرعت بدنیتان نیز کم خواهد شد. پس باید سعی کنید گامهایتان را کنترل کنید، نه کوتاه و نه خیلی بلند.
۵- اگر هم عادت دارید هنگام فرود آمدن فشار بسیار زیادی به پنجههایتان وارد کنید، احتمالاً گامهای بسیار بلندی هم برمیدارید و این هم موجب فشار میشود. همان طور که گفتیم فشار به پاشنه هم درست نیست پس باید سعی کنید با کف پاهای صاف و بیشتر با میانهی آن فرود بیایید.
۶- تعداد گامهایتان را بیشتر کنید، یعنی گامهای بیشتری در دقیقه بردارید. اگر تعداد گامهایتان بیشتر باشد، گامهای نسبتاً کوتاهتری بر می دارید و جهشهای منعطفتری خواهید داشت.
۷- خیلی مهم است که وضعیت بدنتان، صاف باشد. اگر به جلو خم شوید، گشتاور ناموزونی به بالاتنهتان وارد شده و باعث میشود بدنتان تمایل به جلو پیدا کند، در نتیجه فشار بیشتری به پایینتنهتان هم وارد میشود.
۸- ریلکس و آرام باشید تا با تنش داشتن در بالاتنهتان، دچار آسیب نشوید.
چند نکتهی مفید دیگر هم اینکه
قبل از دویدن بدنتان را گرم کنید، هدف داشته باشید و با برنامه بدوید، تمرینات انفجاری را هم در برنامه داشته باشید، قبل و بعد از دویدن تغذیهی مناسب داشته باشید، کفشهای مناسبی تهیه کنید، مراقب سطوحی که مسیر دویدنتان هستند باشید، به صدای بدن تان گوش دهید و بعد از دویدن هم بدنتان را بکشید.
البته تغییر مدل دویدنتان، کار راحتی نیست، اما واقعا میتوانید تاثیرش را ببینید و جلوی آسیب را بگیرید. آسیبهایی که به دلیل تکنیکهای نادرست در دویدن وارد میشوند، بسیار رایج بوده و میتوانند روی سایر تمرینات و اهداف ورزشیتان اثر منفی بگذارند. پس کار عاقلانه این است که روی تکنیک روش دویدن تمرکز و تمرین کنید. پس به سبُک دویدن فکر کنید تا اجرایش کنید.
تهیه و ترجمه: elmevarzesh.com
منبع: draxe
تصویر: برنامه تمرینی جهت آمادگی بیشتر در برنامه های کوهنوردی – ۱دی – برنامه گروه کوهنوردی سپهر رشت
خیلی ممنون از این مقاله، لطفا مقاله ا هم در مورد نحوه طناب زدن قرار دهید