کرمانشاه- غار پرآو که به اورست غارهای جهان مشهور شده نامی آشنا در استان کرمانشاه است که رمز و رازهای عجیبی را در دل خود دارد.
خبرگزاری مهر : کوهستان پررمزوراز «پرآو» در دوازده کیلومتری شمال شرق شهر کرمانشاه سالهای سال است که باشکوه و هیبتی استوار چشم به قدمهای رهروانی دوخته تا مهربانی و وسعت سخاوتش را با دوستدارانش قسمت کند.
غار پرآو به ژرفای ۷۲۵.۵ متر و طول ۱۴۵۴ در هیبت و بلندی، به اورست غارهای جهان شهرت دارد این در حالی است که مجموعه غارهای فلینت ماموت در آمریکا با ۲۹۰ کیلومتر و غار هولوخ در سوئیس با ۱۲۰ کیلومتر و غار پچرا در شوروی با ۱۰۴ کیلومتر ازجمله طولانیترین غارهای جهان به شمار میآیند.
غار پرآو با داشتن ۷ چاه بلند، ۵ چاه متوسط و ۱۴ چاه کوتاه و با ژرفای ۷۲۵.۵ متر یکی از ۲۰ غار عمیق جهان به شمار میآید اما در عمق و ژرفا غار سنت مارتن در فرانسه با ۱۳۳۲ متر، غار جان برنارد در فرانسه با ۱۲۰۸ متر، غار برگر در فرانسه با ۱۱۴۱ متر، غار اگولوس در فرانسه با ۹۸۰ متر و غار سلاگو در اسپانیا با ۹۷۰ متر از عمیقترین غارهای جهان هستند.
پرآو، سینه پررمزوراز زاگرس است که آوازه آن در حدود سال ۱۹۷۰ در جهان پیچید و بهاینترتیب گوی سبقت از غارهای عمودی جهان ربود و به اورست غارها مشهور شد، غار پرآو در لیست آثار طبیعی ملی قرار گرفته است.
بهمن مشتکوب کوه نورد، نویسنده و پژوهشگر استان کرمانشاه از خاطرات فراموشنشدنی خود در پیچوخم غار پرآو میگوید و اما غار پرآو را نتیجه نفوذ آب پر درون حفرهها و حل شدن سنگآهکهای موجود میداند.
تلاش غارنوردان انگلیسی و لهستانی برای کاوش «پرآو»
وی میافزاید: پرآو نوزدهمین غار عمیق و دومین غار سخت جهان است. نخستین بار گروهی ۱۱ نفره از غارنوردان انگلیسی وارد کرمانشاه میشوند و پس از ماجراهایی موفق به کاوش تا چاه هفتم میشوند و بعد گروهی پیشرو بعد از ۲۵ ساعت ضمن نقشهبرداری و دستیابی به ابتدای چاه ۲۶ به سطح غار بازمیگردند اما در سال ۱۹۷۲ غارنوردان لهستانی به وجود غار پرآو پی می برند و در اقدامی سریع تیمی ۵ نفره عازم پرآو میشوند اما بدون توفیقی پس از چند روز ایران را به مقصد لهستان ترک کردند.
مشتکوب ادامه داد: انگلیسیها به سرپرستی دیوید جادسون برای اینکه کار ناتمام خود را تمام کنند سال ۱۹۷۲ وارد کرمانشاه شده و اردوگاه خود را پشت ساختمان رادیو و تلویزیون انتخاب کردند و اما چند روز بعد دومین اردوگاه خود را در پرآو مستقر کردند و این بار نفرات بیشتر و تجهیزات بهتر و حتی یک عکاس برای ثبت لحظهها با خود داشتند.
رئیس هیئت کوه نوردی استان کرمانشاه بیان کرد: بعد از آن نیز در سال ۱۳۵۱ گروهی از دانشگاه تهران وارد کرمانشاه می شوند و سرَکی به غار پرآو میکشند و بهاینترتیب تیمهای بعدی سعی دربرداشتن پرده از اسرار غار پراو برداشتند تا اینکه در سال ۱۳۵۸ نخستین تیم یکدست کرمانشاه تشکیل و عازم پرآو شدند و سال ۶۰ نیز گروهی قصد عزیمت به پرآو نمودند.
مشتکوب ادامه داد: زمانی با همرزمانم قصد عزیمت به غار پرآو داشتم که پیش از ما غارنوردان باتجربه و متخصص انگلیسی به سرپرستی دیوید جادسون با بهترین تجهیزات پرده از راز پرآو برداشته بودند و ما تنها با دستخالی اما با ارادهای پولادین و همتی عالی حاصل مقصود را به دست آوردیم.
غار پرآو محلی برای کسب تجربه نیست
مشتکوب اما غارنورد را درآنواحد فیزیکدان، جغرافیدان، شیمیدان، زمینشناس و نقشهکش میداند که بهحق باید متصف به این اوصاف باشد و آنچه مهم است سازگاری باکار گروهی و تیمی است لذا برخلاف کوهنوردی، غارنوردی انفرادی امکانپذیر نیست.
وی معتقد است که غار پرآو محل کسب تجربه نیست بلکه غارنورد باید تجاربش را در پرآو نمایان سازد نه آنکه در پی تجربهاندوزی جانش را به خطر اندازد.
مشت کوب میگوید اسرار غارها برخلاف کوهها پنهان و مستور است و حتی جانوران و گیاهان موجود در غارها منحصربهفرد و ناشناختهاند.
وی غواصی و شناگری را شرط لازم غار نوردی دانست و گفت: سال ۱۳۷۰ درواقع سال تسخیر غار پرآو به همت عالی کانون کوهنوردان کرمانشاه بود و شایسته بیان است که در تاریخ ۱۱ شهریور سال ۷۰ در زمین استادیوم آزادی اولین پرواز تیزپروازان هوانیروز و انجام و در ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه بارهایمان را یکی پس از دیگری با بالگرد به داخل میدان پرآو منتقل کردیم و آنجا بود که با خود عهد بستیم تا رمقی در جان داریم تلاش کرده و چشمان منتظر هزاران مشتاق را باخبر پیروزی از انتهای چاه ۲۶ غار پرآو به اشک شوق مزین کنیم و لذا رسیدن به انتهای غار بسیار طاقتفرسا، مشکل و پرپیچوخم بود و ماجراهای بسیاری بر ما گذشت.
مشتکوب بیان کرد: غار پرآو در فلات جنوبی پرآو در منطقه وسیعی به نام پرآو قرار دارد، مساحت دهانه غار حدود سه و نیم مترمربع و فاصله دهانه غار تا محل پناهگاه حدود ۱۰۰۰ متر است.
وی بیان کرد: سرمای داخل غار پرآو ۲ درجه تا ۵ درجه در مقاطع مختلف متغیر است اما از چاه ۱۸ به بعد تا انتها سرمای هوای داخل غار دو درجه بالای صفر است و سرمای آب هم یک درجه بالای صفر، عبور از چاههای اول تا آخر با ریزش آب مثل آبشار بوده و دوش آب اجباری شده و تمام لباسهای غارنورد خیس میشود و در فرود از چاهها آب از منفذهای لباس و یقه واردشده و از بند کفشها بیرون میزند آنقدر سرمای آب سخت و عذابآور است باوجودآنکه تمام لباسهایت خیس شده جرأت دست زدن به آب را نداری.
مشتکوب اظهار کرد: فرود و عبور از معبرهای تنگ و هولناک و سختی غار در حد ۵D، است یعنی بالاترین سختی در غار و زمان صعود از ۲۵۲ چاهک و ۲۶ چاه جمعاً ۲۷۸ چاهک و چاه بهصورت صعودهای فنی و طبیعی انرژی را جذب خود میکند.
اورست غارهای جهان در زمستان هیبت و جلالی دوچندان به خود میگیرد و زیبایی از سفیدی قامت رعنای پرآو میتراود، پرآو از سالیان دراز مأمن و پناهگاه غارنوردانی است که با سنگهای سخت و دیوارههای ستبر پیوند عاطفی دارند و جان خود را به طبیعت متصل ساختند.
نویسنده : فرامرز نصیری
منبع : سایت کلاغ ها
چقدر خواندن این متن جذاب بود.ممنون