در هر رشته ورزشی که فعالیت میکنید باید تا حدی با مسائل پایه آن آشنایی داشته باشید اگر کوهنوردی را انتخاب کرده اید پس باید بدانید این رشته از چند بخش تشکیل شده و شما به عنوان یک کوهنورد کدام یک از شاخه های کوهنوردی را به عنوان شاخه فعالیت خود انتخاب می کنید. با هم به بررسی این بخش ها می پردازیم.
۱ – سنگ نوردی ( rock climbing ): سنگ نوردی توضیح خاصی ندارد اما بعدها در ویکی کوه به بررسی دقیق آن می پردازیم اما باید بدانید که سنگنوردی به سه دسته مجزا تقسیم میشود : سنگنوردی سنتی یا صعود با ابزار ( traditional climbing ) , سنگنوردی ورزشی ( sport climbing ) , بولدرینگ یا سنگنوردی کوتاه ( Bouldering )
۲ – سنگنوردی سنتی یا صعود با ابزار ( traditional climbing ): در این شاخه صعود کنندگان با استفاده از ابزارهای متحرک و نیمه متحرک تلاش به ایجاد کارگاه ها و حمایت های میانی می کنند و همزمان با صعود, آن ها را جمع آوری می کنند. اشکال هایی هم وجود دارد مثلا برای نصب کارگاه ها و حمایت ها ابزارهای خاصی وجود دارد که هم حمل آنها حین صعود مشکل است و هم باید با آن ها آشنا بود.
۳ – سنگنوردی ورزشی ( sport climbing ): اما اینجا از ابزاری برای کار گذاشتن حمایت های میانی استفاده نمی شود, در واقع قبلا در مسیر صعود رول ثابت ایجاد شده است. ایمنی و سرعت عمل در این رشته بالا است و نیازی به انواع ابزار گرانقیمت ( گوه – فرند – ترای کم – … ) برای کار گذاشتن میانی ها نیست و امکان صعود برای افراد بیشتری وجود دارد . در سنگنوردی ورزشی بر توانایی تکنیکی و قدرت، تاکید بیشتری دارد تا ماجراجویی، اعتماد به نفس و نشاطی که حاصل از رویارویی با خطرات دیواره نوردی است. اشکال این کار نیز از بین رفتن زیبایی سنگ است چون رول ها برای همیشه بر روی مسیر باقی می مانند .
۴ – بولدرینگ یا سنگنوردی کوتاه ( Bouldering ): بخشی دیگر از سنگنوردی است که بر روی سنگهای کوتاه ۲ تا ۱۰ متری صورت میگیرد, که بدون ابزار و طناب است. این یک نوع سنگنوردی قدرتی و تمرینی است و عمل خمایت توسط بدن و تشک هایی انجام میشود.
۵ – حمایت از بالا با طناب ( Top-Rope Climbing ): روشی ایمن برای نفرات مبتدی و تازه کارها (جهت شرکت های توریستی و افرادی که اقدام به برگزاری تورهای دره نوردی فنی می کنند ) در این سیستم, دونفر با دو طناب وجود دارد. نفر اول فرد فرود رونده که بوسیله ابزار فرود خود بر روی طناب فرود رفته و نفر دوم که در کارگاه با یک طناب دیگر که به فرد فرود رونده متصل شده بوسیله ابزار حمایتی خود ، شخص فرود رونده را در هنگام فرود رفتن حمایت می کند.
۶ – صعودهای مصنوعی ( Aid Climbing ): در صعودهای مصنوعی بیشتر بخش های صعود بصورت مصنوعی و با کمک رکاب و ابزار حمایت میانی انجام می شود . صعود با استفاده از تجهیزات
۷ – داخل سالن ( Indoor Climbing ): این رشته بر روی دیواره های پیش ساخته چوبی – فلزی و یا فایبرگلاس و در داخل سالن های سرپوشیده انجام می شود و کاربرد آن بیشتر در برگزاری مسابقات و تمرین در شرایط محیطی یکسان در تمام طول سال می باشد . در این رشته امکان ابزار گزاری وجود ندارد و صعود کننده تنها کوییک درا یا آویز دست را در میانی ها و رول های از قبل نصب شده می اندازد .
۸ – کوهنوردی ( Mountaineering ) : شامل مهارت های کوهنوردی برای رسیدن به قله که سنگنوردی و یخنوردی هم در آن کاربرد دارد.
۹ – یخ نوردی ( Ice Climbing ): شکل دیگری از سنگنوردی است اما اینبار باید از یخ بالا برفت. این شاخه خود به دو دسته : صعود آبهای جاری یخ زده مثل آبشار ها و سطوح برفی فشرده و شیب دار.
منبع: http://climbing.about.com/od/letsgoclimbing/a/ClimbingTypes.htm
wikimountain.ir
تصویر: جشنواره یخ و برف، دی ۱۳۹۴، برنامه کانون کوهنوردان گیلان