نحوه برپایی چادر
چادرهای نوع اول همانطور که از نامشان پیداست نیازی به بندهای مهار و میخ برای برپایی و محافظت از ساختار خود ندارند و فقط از دیرک و میله مخصوص خود استفاده میکنند. چادرهای «گنبدی» نمونه این نوع چادرها هستند. اما چادرهای دسته دوم آنهایی هستند که بعد از برپایی خیمه آنها، باید توسط ریسمان های مهار کننده و میخ ها به زمین متصل شوند تا ساختار آنها حفظ شود. چادرهای A fram (شکل حرف A) از این نوع محسوب میشوند.
انتخاب چادر بر اساس فصل
چادرهای سه فصل برای استفاده و برپایی در فصول بهار، تابستان و پاییز طراحی شدهاند. اغلب چادرهای در دسترس از این نوع هستند که سبک و مقاوم در برابر باد و باران میباشند. اما چادرهای چهار فصل، مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی هر چهار فصل هستند و دارای دیرک و میلههای اضافی برای تقویت دیوارهای چادر و اغلب برای جلوگیری از تجمع برف روی آنها بصورت گنبدی ساخته میشوند. این چادرها معمولا وزن بیشتری نسبت به چادرهای سه فصل دارند. در نهایت چادرهای قابل تبدیل نیز هستند که با اضافه کردن چند قطعه، از سه فصل به چهار فصل تعییر ماهیت میدهند.
لایه های چادر
چادرهای دو پوش ترکیبی از یک سایه بان و لایه مجزای ضد آب بیرونی هستند، لایه سایه بان بخار آب را از خود عبور داده و مانع تجمع آن داخل چادر میشود و لایه بیرونی سد مقاومی در برابر باد، برف و باران تشکیل میدهد. چادرهای تک پوش اما معمولا از یک لایه قابل تنفس و مقاوم در برابر آب ساخته میشوند. از این نوع چادرها به دلیل سبکی و قابلیت حمل آسان برای برپایی بیسکمپها استفاده میشود.
ساختمان چادر
• چادرهای هرمی، به راحتی قابل برپایی هستند و انعطاف پذیری بالایی دارند و طراحی گنبدی آنها بنحوی است که در مقابل باد شدید مقاوم هستند.
• چادر های طرح A (به شکل این حرف ساخته شده اند)، مزیت اینها برپایی سریع است هر چند که با توجه به شکل ممکن است در مقابل باد به شکل دمر روی زمین بیافتد.
• چادرهای خانوادگی، طراحی شدهاند تا تعداد زیادی بتوانند در آن جمع شوند و اغلب از چند بخش جداگانه تشکیل میشوند و قابلیت مقاومت مناسبی در برابر باد و برف ندارند.
• چادرهای صحرایی یا چادرهای دیواردار چادرهایی سنگین هستند که دارای تعداد زیادی ستون و دیرک بوده و همچنین برپایی آنها زمانگیر ولی دارای فضای داخلی زیادی هستند.
• چادرهای بیس کمپ، اغلب چادرهای تک پوش هستند و برپایی آنها بسیار ساده بوده و تعداد نفرات نسبتا زیادی میتوانند در فضای آن داخل شوند و این دسته چادرها دارای مقاومت بسیاری در برابر باد و برف شدید میباشند.
خصوصیات چادر
• جنس پارچه چادر: جنس پارچهای که در ساخت سایه بان، کف و لایه خارجی چادر بکار میرود بسیار مهم است. معمولا در ساخت سایه بان از نایلون مقاوم در برابر پاره شدن، تور یا پلی-استر استفاده میشود و لایه خارجی و کف چادر معمولا از پلی-استر یا تافتا ساخته میشود.
• درهای چادر: هر چادری حداقل یک در دارد که بسته به تعداد ظرفیت نفرات آن چادر ممکن است در دیگری نیز داشته باشد. داشتن در دوم این حسن را دارد که میتوان از یکی برای برداشتن ابزار استفاده کرد و از دیگری برای ورود و خروج.
• ریسمان های مهار: این ریسمانها از خم شدن چادر جلوگیری میکنند و در هنگام بارش بارن و برف و وزش شدید باد از آن محافظت میکنند.
• تعداد دیرکها: عموما هر چه تعداد دیرکها بیشتر باشد مقاومت چادر نیز بیشتر است و تعداد دیرکها نیز بسته به نوع چادر متفاوت هستند.
• وزن چادر: وزن چادرها گزینه بسیار مهمی در انتخاب آنها هستند، معمولا وزن چادرها بصورت کلی و شامل لایه داخلی، سایه بان، دیرک ها، میخ ها روی آن نوشته میشود.
• ارتفاع چادر معمولا ارتفاع چادر از مرکز آن سنجیده میشود و تعیین کننده فاصله کف از نقطه اوج سقف چادر برای نشستن افراد است.
• ظرفیت: منظور این است که چه تعداد افراد میتوانند به راحتی داخل چادر بنشینند. باید توجه داشت اغلب کمپانی ها فضای بسیار اندکی برای گذاشتن تجهیزات در چادر اختصاص میدهند، بنابراین اگر میخواهید وسایل و ابزار خود را داخل چادر قرار دهید بهتر است چادری با یک اندازه بزرگتر تهیه کنید.
• هشتی یا دالان: فضایی سرپوشیده خارج از محیط داخلی چادر است که میتوان بعنوان انبار استفاده کرد.در چادر های دوپوش معمولا این قسمت، جزئی از لایه سایه بان محسوب میشود که میتوان کوله پشتی و ابزار را در آن قرار داد.
جمع بندی: از آنچه گذشت چنین نتیجه گرفته میشود که برای تهیه چادر مناسب باید به عواملی از جمله فصل استفاده از چادر، مکان استفاده، ظرفیت و گنجایش ، وزن ، تعداد دیرکها، تعداد درها، جنس، کف و همچنین ارتفاع آن توجه کرد.
ترجمه: پویا سلیمانی
منبع: http://yon.ir/tentsguide