آبشار لاتون در استان گیلان، ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان آستارا، شهر لوندویل روستای کوته کومه جای گرفتهاست. ارتفاع تقریبی آبشار لاتون ۱۰۵ متر است که به لحاظ بلندی، در راستای مرتفعترین آبشارهای ایران به حساب میآید.
علاوه بر آبشار اصلی، آبشاری دیگر در ۱۰ متری آن قرار دارد که ۶۵ متر ارتفاع دارد و سرریز آب آن نسبت به آبشار اصلی بیشتر و پر عرضتر است. در بالا دست آبشار بزرگ لاتون، سه حوض بزرگ طبیعی با سه آبشار ۱۰ متری وجود دارد که از زیباییهای بینظیر و منحصر به فرد منطقه لاتون است.
پنج شنبه ساعت ۱۲ شب هفتم تیرماه سال نود و هشت، طبق برنامه ریزی تقویم ورزشی باشگاه کوهنوردی سپهر در محل تجمع همیشگی جمع شدیم تا به دیدار بلندترین آبشار ایران برویم. با دو دستگاه مینی بوس و سه ماشین سواری که با هماهنگی روابط عمومی باشگاه و سرپرست برنامه تهیه شده بودند، با تعداد ۵۵ نفر از همنوردان و اعضاء باشگاه ساعت ۱۲:۲۵ دقیقه بامداد به سمت لوندویل به راه افتادیم.
برای رسیدن به آبشار لاتون ابتدا به شهر لوندویل در مسیر جاده تالش به آستارا رفته و سپس راه فرعی در جهت جنوب را در پیش می گیریم تا بعد از چند کیلومتر به روستای کوته کومه برسیم. ماشین های سواری که ساعت ۲:۴۵ بامداد به روستای کوته کومه رسیده بودند، به استراحت پرداختند تا مینی بوس ها برسند. متاسفانه در مسیر رفت سرعت یکی از راننده مینی بوس ها بسیار پایین بود و همین مسئله باعت شد دو دستگاه مینی بوس ساعت ۵:۲۰ صبح به روستای کوته کومه برسند.
پس از رسیدن مینی بوس ها به دستور سرپرست همه در زیر پل کنار پارکینگ روستای کوته کومه، به دور هم جمع شدیم تا صبحانه بخوریم. درست کردن آتش و چای زمان زیادی از ما گرفت. در ابتدای صبح هوا بسیار خنک و مطلوب بود. پس از آماده شدن چای، صرف صبحانه و بعد از صحبت های سرپرست برنامه در مورد عوامل اجرایی و بعد از هماهنگ کردن با یک پاترول برای رفتن چند نفر از همنوردان مان که هر کدام مشکلی داشتند، ساعت ۷:۲۰ دقیقه پیمایش مان را آغاز نمودیم.
در آن جنگل زیبا با پوشش گیاهی بسیار زیاد که هر ببیننده ای را ساعت ها به خود مجذوب می کرد، از مسیر جاده به سمت آبشار لاتون در حرکت بودیم. همه چیز خوب پیش می رفت تا زمانیکه پاترول ها و نیسان های منطقه حامل گردشگران از روستای کوته کومه به آبشار لاتون از کنارمان رد میشدند و خاک زیادی در هوا پخش میشد. این مسئله در کنار گرمای هوا که رفته رفته زیاد میشد خستگی و ناراحتی اندکی را در همنوردان به وجود آورد ولی خوشبختانه با فضای خوبی که سرپرست برنامه و دیگر همنوردان در برنامه ایجاد کردند این خستگی اندک اندک کم و در نهایت با دیدن آبشار از بین رفت.
رفته رفته بر تعداد گردشگران منطقه افزوده شد و در جاهایی تبدیل به ازدحام شده بود. مطمئنا تعطیلی روز بعد جمعه یکی دیگر از دلایل شلوغی این مسیر بود، کما اینکه به گفته یکی از افراد آن منطقه اخیرا این مسیر بسیار پرتردد و شلوغ به وسیله گردشگران از تمامی نقاط ایران شده است.
در پیمایش به آبشار زیبای لاتون در حدود ۷۵۰ متر ارتفاع زیاد میشود. مسیر صعود آبشار، تپههایی جنگلی و بسیار زیباست که در طول مسیر چشمههای فراوان با آبی خنک و نوشیدنی دیده میشود. انتهای مسیر نیز دارای پرتگاههایی خطرناک و مرگبار است. آبشار از فاصله ۵۰۰ متری قابل رویت است.
پس از گذشتن از این جنگل پردرخت، وارد کوهستان و سپس مراتع می شویم که به حدفاصل این دو نوع اکوسیستم اصطلاحا «اکوتون» میگویند.
در مسیر صعود در داخل جنگل کلبه های زیبایی برای پذیرایی از گردشگران مهیا هستند که با مهربانی از کوهنوردان و گردشگران با چای بسیار خوش طعمشان استقبال می کنند. تیم ما ساعت ۱۲:۲۰ دقیقه ظهر بعد از عبور از کنار کلبه های معروف به کلبه های عمو یداله که مناسب برای استراحت و شبمانی می باشد به آبشار زیبا و عظیم لاتون رسیدیم و در مکانی که سرپرست برنامه مشخص کرد، مستقر شدیم.
آب آبشار کم بود و متاسفانه در پایین دست آب مناسب برای آبتنی و …که ما خود را برای آن آماده کردیم، نبود. منطقه آبشار هم شلوغ و پر بود از گردشگرانی که از جاهای مختلف برای دیدن بزرگترین آبشار ایران آمده بودند.
در حاشیه آبشار یکی از زیباترین جنگلهای متراکم بکر و دستنخورده گیلان با انبوهی از درختان آلو، به، گلابی، گردو، فندق و سیب وحشی وجود دارد که در ۹ ماه از سال سرسبزی و زیبایی خود را حفظ میکند. از تنوع جانوری اطراف آبشار نیز میتوان به گرگ، گراز، خرس (نادر)، جوجه تیغی، اسب، گاو، و… اشاره کرد.
این آبشار از دامنههای شرق کوه اسپیناس”اسپینه” سرچشمه گرفته و به رودخانهی لوندویل که با طول ۱۷ کیلومتر خود نیز از کوه اسپیناس سرچشمه گرفته سرازیر میشود و با شیب تندی به سمت کوته کومه و لوندویل حرکت کرده و در آخر وارد دریای خزر میشود.
با برنامه ریزی های از قبل در کمیته فنی، تصمیم بر این بود که چهار نفر از همنوردان باشگاه از آبشار لاتون فرود کنند. تیم چهار نفره بعد از آماده کردن وسایل و تجهیزات خود و با همراهی یک تیم پشتیانی خوب از سمت راست آبشار و از مسیر پاکوب مشخصی که برای رفتن به بالای آبشار وجود داشت، به سمت کارگاه فرود آبشار لاتون رفتند.
پس از آماده کردن کارگاه و هماهنگی های چهار نفر در مورد شیوه و ترتیب فرود و جمع کردن طناب ها یکی از افراد توانمند شروع به فرود نمود که مورد توجه و تشویق حاضرین در آنجا شد. قابل به ذکر می باشد که فرود از آبشار لاتون به صورت دو مرحله ای و با دو کارگاه زنجیره ای انجام می شود. پس از آماده شدن دومین کارگاه با هماهنگی، نفر دوم تا چهارم نیز فرود رفتند.
پس از اتمام فرود از آبشار، برای رسیدن به منطقه پایین آبشار یا باید از تراورس سمت راست آبشار استفاده نمود که بسیار ریزشی و خطرناک است و یا از تنه درختان برای ایجاد کارگاه طبیعی استفاده نمود، که به جز یکی از نفرات تیم که از مسیر تراورس با احتیاط عبور کرد و متوجه خطرات آن شد، سه نفر دیگر با ایجاد کارگاه طبیعی به منطقه ایمن و پایین آبشار رسیدند.
وقتی همه افراد تیم به سلامت فرود آمدند و به پایین آبشار رسیدند مورد تشویق و استقبال دیگر همنوردان و حاضرین در منطقه قرار گرفتند. بعد از جمع کردن وسایل و تجهیزات همگی به دستور سرپرست برنامه ساعت ۱۶:۱۰ به سمت پایین بازگشتیم. حدود ۱۵ دقیقه پایین تر جایی که به ایستگاه پاترول ها و نیسان ها معروف است توقف نمودیم و به دستور سرپرست تعدادی از نفرات برای صرفه جویی در زمانبندی برنامه سوار نیسان شدند و باقی با سرعت بیشتری به پیمایش به سمت پایین و روستای کوته کومه پرداختند.
ساعت ۱۸:۳۰ همگی زیر پل کنار پارکینگ روستای کوته کومه بودند. برای دقایقی منتظر دو نفر از همنوردمان بودیم تا به جمع بپیوندند. پس از رسیدن تمامی نفرات جلسه پایانی برای مطرح شدن انتقادات و پیشنهادات در مورد برنامه برگزار شد و همنوردان نظرات خود را در مورد برنامه مطرح نمودند.
پس از اتمام جلسه پایانی ساعت ۱۹:۴۰ دقیقه پس از سوار شدن تمامی نفرات در مینی بوس ها و ماشین سواری ها به سمت رشت حرکت کردیم با ترافیکی که در مسیر با آن روبه رو بودیم، ساعت حدود ۲۳:۳۰ دقیقه به شهر رشت رسیدیم که پس از گفتن خسته نباشید به یکدیگر و به امید اجرای یک برنامه خوب دیگر از هم جدا شدیم.
کمیته فنی باشگاه کوهنوردی سپهر