برگزاری چهاردهمین دوره جشن تیرگان و روز ملی دماوند
۱۵ تیر ماه ۹۷ – رینه
چهاردهمین دوره جشن تیرگان و روز ملی دماوند با هدف پاسداشت آیینهای محلی مازندران و بررسی آسیبهای وارده به اثر طبیعی ملی دماوند در شهرکوهپایهای و کوهستانی رینه آمل برگزار شد.
در این مراسم ابراهیمی کارنامی، مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: بدترین رفتارها با اثر طبیعی ملی دماوند شده است و گردشگری نا آگاهانه موجب نابود شدن دماوند به عنوان نماد گردشگری شده است. متاسفانه با به راه انداختن تورهای گردشگری غیرمدیریت شده نه تنها درآمدی را عاید استان نکردیم بلکه این اثر طبیعی ملی را نیز به نابودی کشاندیم.
وی از تشکیل کارگروه حفاظت از دماوند در استان با هدف ساماندهی و مدیریت یکپارچه اثر طبیعی ملی دماوند و به منظور جلوگیری از هرگونه تخریب و تجاوز و کنترل فشارهای وارده ناشی از گردشگری بدون کنترل و بیرویه خبر داد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه نظارت و هدایت این طرح و کارگروه با دولت میباشد، افزود: هدف از اجرای این طرح ساماندهی و مدیریت بهینه کوهنوردان، دامداران ،معدن داران و طبیعت گردان است تا دریک چارچوب نظاممند قرار گرفته و از آسیبهای جدی بر منطقه اجتناب شده و دماوند و دامنه آن به صورت پایدار و استوار همیشه باقی بماند.
وی گفت: با تلاشهای صورت گرفته و پیگیری تشکلهای مردم نهاد و ورود جدی همه دستگاههای دولتی مرتبط، خوشبختانه بجز یک واحد معدنی، بقیه معادن در حوزه اثرگذار مستقیم بر دماوند تعطیل شدند و پیگیری برای تعطیلی واحد باقیمانده در کارگروه دماوند در حال انجام است .
تیرگان پاسداشت مقام آب است.
مسعود کثیری، استاد تاریخ دانشگاه اصفهان نیز در سخنان خود گفت: جشن تیرگان برای پاسداشت مقام آب بود. در روز تیرگان مراسمهای خاصی برگزار میشد و ایرانیان به شادمانی چنین روزی به یکدیگر آب میپاشیدند و جشن برپا میکردند.
در ایران باستان الهههای متعددی داریم برای آب که از معروفترین آنان “آناهیتا” و “تشتر” هستند. تشتر فرشته نگاهبان آب یا در واقع الهه ابرهای بارانزا است. ایرانیان قدیم معتقد بودند که در روز تیرروز از تیرماه که همان ۱۳ تیر است یک جنگ بین الهه بارانزا یعنی تشتر با الهه خشکسالی که “اَپوش” نام داشت درمیگیرد و در این جنگ الهه بارانزا در ابتدا شکست میخورد، اما بعد “اهورا مزدا” به او کمک میکند و مردم برایش نذورات میبرند و در نهایت تشتر پیروز میشود و بعد ابرهای بارانزا میآیند.
وی تصریح کرد: بنابراین تیرگان یک نوع تقدیس و تکریم آب در مملکتی است که دو سوم آن خشک است و چیزی نیست که مختص امروز و دیروز بوده باشد. از قدیمالایام اقلیم ایران خشک بوده است و بنابراین مردم ایران باستان احترام زیادی برای آب قائل بودند و خدایان و الهههای زیادی داشتهاند.
امروز که در چنین شرایط کمآبی قرار گرفتهایم و فشار اقلیم در حال تغییر دادن ایران است باید به آیین و رسوم گذشته خود برگردیم و قطره قطره آب را غنیمت بدانیم.
تقدیر و اهداء تندیس لوح دماوندکوه به مهندس محمد درویش، فعال پرتلاش محیط زیستی کشور، تجلیل از استاد شجریان و اهداء لوح تندیس دماوند کوه به افسانه شجریان، برگزاری نمایشگاه آثار بومی وسنتی، صنایعدستی، لباسهای بومی، عشایری، سنتی و خوراکیهای محلی و بومی برای استفاده عموم، تشکیل پنل زیست محیطی مختص به چالشهای روبروی دماوندکوه از جمله معدن کاری، تخریب پوشش گیاهی، کوهنوردی بیضابطه، جادهکشی، چرای بیرویه دام، زباله و … با حصور کارشناسان و مسئولین دولتی و علاقمندان به دماوندکوه و … از دیگر فعالیتهای چهاردهمین دوره جشن تیرگان و روز ملی دماوند بود.