“به فکر من نگارش کتابهای مرجع چون فرهنگنامه، به پیشرفت و گسترش ورزشی و رسیدن به اهداف مورد نظر سرعت می بخشد و به ویژه انتشار فرهنگنامه ی تخصصی کوهنوردی، میتواند از زمره کارهای اساسی و اثرگذار به شمار آید.
در تدوین این دفتر، در نظر نداشته ام، آرا و عقاید شخصی خویش را به آگاهی برسانم، بلکه کوشش کرده ام، کتاب مرجعی تهیه کنم تا دسترسی، به آخرین دانسته های کوهنوردی را، به نحوی مناسب فراهم و مجموعه ایی مطمئن ارایه کنم، برای تبادل افکار و انتقال تجربه، فشرده ی گفته ها، گزارشها و آشنایی با میراث فرهنگی، قله ها، غارها،…، و دانش کوهنوردی، از گذشته های دور و نزدیک، به دنیای امروز، که دست افزاری باشد فرهنگی و دایمی، برای پاسخگویی به نیازهای کوهنوردان.
گرچه هیچگاه فرهنگنامه ایی نیامده است و یا حتماً نخواهد آمد، که پاسخگوی تمام پرسشها و پرسشگرها باشد، ولی به هر شکل تلاش کرده ام، به ساخت نمای کاملی از ورزش کوهنوردی و غارنوردی ایران به پردازم، که از درصد قابل قبولی از پاسخگوییها برخوردار بوده باشد.
من زمانی به این مهم دست زده ام، که در کشورمان هنوز فرهنگنامه ی تخصصی و ورزشی، با این وسعت انتشار نیافته و شاید، این نخستین تجربه است، در نشر فرهنگنامه های تخصصی ورزشی در سرزمین ایران.
اصولاً وقتی کسی می خواهد کاری انجام دهد، این که انتظارات و کارآیی خود را بشناسد، ارزیابی کند و بداند از آن چه می خواهد و چه توقعی دارد، کمک می کند راحت بنویسد و کاری را که بر عهده گرفته است، روان تر به انجام رساند و نقش خود را آشکار نماید.
من که خود کوله باری پر از خاطرات کوهنوردی سخت و آسان داشته و در امور تشکیلاتی و اداره ی سازمانهای کوهنوردی، در زمان خویش سهیم بوده ام، عملاً بیشتر به فرهنگ کوهنوردی دل سپرده و وابسته ام، بنابراین سخت کوشیده ام، با همه ی مشکل ها از عهده ی آن بر آیم.
سالیانی دراز است، که ورزش کوهنوردی، تخصصی و به رشته های گوناگون تقسیم شده است، اما تا به حال فرهگنامه ای که بتواند پاسخگوی انواع تخصصی های کوهنوردی باشد وجود نداشته است، عملا هم امکان تهیه ی تمام کتابهای منتشر شده، پیرامون کوهنوردی از زمانهای دور، تا دوران ما قطعاً وجود ندارد، بنابراین داشتن یک فرهنگنامه، برای یک کوهنورد، مثل داشتن یک کتابخانه ی کوهنوری می باشد. و در حقیقت، این فرهنگنامه کتابخانه ی قابل حمل بسیار ساده ایی است، که به کوهنوردان، سازمان کوهنوردی و به تمام علاقمندان به طبیعت و پژوهش تقدیم می گردد.
انتشار این مجموعه نتیجه ی همکاری های مستمر و کمکهای ارزنده ی شخصیتهای کوهنوردی و فرهنگ دوست سراسر ایران، این سرزمین جاویدان و باستانی است، شرح و تفسیر درباره ی سپاسی از این همه محبت های بیدریغ، در این چند سطر نمی گنجد و من ناچیز کوچکتر از آنم، که بتوانم با چند جمله مختصر، حق این دین بزرگ را ادا کنم و نام تمامی یاری دهندگان و مشکل گشایان را یادآور شوم، به ویژه این که با حفظ امانت، در جای جای کتاب، با اسامی کوه بانوان و نیک مردان یاری رسان آشنا میشویم.
با عرضی ادب و درود بر تمام کوهنوردان، طبیعت گردان و علاقمندان به ورزش کوهنوردی لازم میدانم، از آقای فروغی، مدیر انتشارات سبزان و خانم محبوبه دارونی و دیگر کارکنان باصفا و مرتب آن انتشارات که در آماده سازی و چاپ این کتاب تلاش وافری نموده و با صبر و حوصله و در نهایت سرعت و دلسوزی، کار فرهنگ را به پایان رساندند تشکر نمایم. هم چنین از پیشکسوت بزرگ صعودهای سنگین زمستانی، دوست بسیار عزیزم جناب آقای حسین عسگری و همایون عسگری، مدیران جاپ قروغ دانش، استادکاران چاپخانه و صحافی حبیب و یاری های مادی و معنوی شان، سپاسگزاری میکنم و برای همگی سعادت، اسلامت و موفقیت بیشتر آرزو مینمایم.
با عرض ادب و احترام داوود – محمدی فر”
مقدمه فرهنگ دوجلدی کوهنوردی و غارنوردی ایران
برداشت از: سایت کوه نامه
درود بی کران