متأسفانه پدیده وندالیسم در محیط کوهستان (نوشتن یادگاری روی سنگ ها و صخره های کوهستانی) و هم چنین بر روی آثار تاریخی (نوشتن یادگاری بر روی مکان ها و آثار تاریخی و گردشگری) نیز وجود دارد و اثرات منفی و زشت خود را بیش از مکان های دیگر نمایان کرده است به طوری که در همه مناطق گردشگری و طبیعی این نوع یادگاری ها قابل مشاهده است. در کوهستان های زیبای ایران عده ای کوهنوردنما با پاشیدن اسپری رنگ و نوشتن یادگاری بر روی صخره ها باعث نازیبایی محیط کوه ها می شوند.
به گفته دبیر انجمن میراث فرهنگی کشور، محافظت و نگهداری هر یک از آثار تاریخی نیازمند حدود یکصد نیرو است که همین مساله اهمیت ورود همه افراد جامعه را به این موضوع نمایان می کند. همچنین لازم است رسانه ها نسبت به شناساندن آثار تاریخی ملموس و ناملموس هر منطقه به صورت جدی فعالیت هایی را در دستور کار خود قرار دهند. به طور حتم در صورتی که افراد جامعه به اهمیت حفاظت از آثار تاریخی و طبیعی پی ببرند، خودشان به صورت داوطلبانه وارد این عرصه خواهند شد.
محیط کوهستان و آثار طبیعی، تاریخی و فرهنگی متعلق به همه مردم حال و آینده است و هر گونه تخریب آن، چه به صورت ریختن زباله در طبیعت و چه نوشتن یادگاری روی صخره ها و … عملی به دور از شأن یک گردشگر، طبیعتگرد و کوهنورد واقعی است.
اخیرا بر روی سنگ های کوهستان الوند و قله آن یادگاری هایی نوشته شده و تخریب هایی صورت گرفته که مصداق بارز وندالیسم کوهستان است. وندال ها به همین یک مورد اکتفا نکرده اند و طبق مشاهدات نگارنده این عمل زشت در قله و مسیر صعود به کوه های دماوند، علم کوه کلاردشت، توچال تهران، شاه جهان فاروج، سنگ محراب سبلان و … جانپناه های شهید ایمانی و شهید مدرس بینالود در چناران، جانپناه اول منطقه جوپار کرمان، پناهگاه سبلان، گوسفندسرا و بارگاه سوم دماوند، محیط داخلی غار مغان مشهد، غار بلبل شاه منطقه کماس درگز، دیواره های سنگنوردی اخلمد، همچنین در مکان های گردشگری و تاریخی مانند: آرامگاه بایزید بسطامی، کوه زندان سلیمان در تکاب، جنگل ابر در شاهرود و … وجود دارد.
دیدن این پدیده و تصاویر آن دل هر طرفدار محیط زیست را به درد می آورد. این تخریب ها توسط افرادی ناآگاه که خود را کوهنورد می نامند صورت می گیرد. این افراد هر جا که گام می گذارند با وجود خویش محیط را آلوده کرده و چشم نوازی جاذبه های طبیعی کشور را زشت می کنند. این افراد گویا عجله دارند تا زودتر نام خود را بر روی سنگ ها بنویسند و چه تلاش بیهوده ای می کنند تا نام خود را همانند قهرمانان ماندگار کنند غافل از اینکه در محیط کوهستان با کوچک کردن خود بزرگی به دست می آید نه با بزرگ پنداشتن خویش و خوار کردن طبیعت!
تصویر: وندالیسم در بارگاه سوم (پناهگاه ۴۲۰۰ متر) دماوند
برداشت از: وب سایت دنیای سفر – بخشی از مقاله وندالیسم در آثار طبیعی و تاریخی