با توجه به سرد شدن هوا و نزدیک شدن به فصل زمستان ورزش کردن در سرما ،موضوعی است که برای بسیاری از ورزشکاران مهم بوده و دانستن نکات علمی پیرامون آن ضروری به نظر می رسد.
ورزش کردن در فصل سرما و نکات مهم پیرامون آن فقط مخصوص رشته های ورزشی خارج از سالن نیست. زیرا حتی افرادی که در محیط های بسته به تمرین می پردازند از آنجاییکه برای شروع تمرینات خود از محیط سرد بیرون وارد سالن ورزشی می شوند، باید به نکات مهمی از قبیل گرم کردن بدن قبل از تمرینات توجه لازم را بکنند.
همچنین پس از انجام تمرینات خودبا توجه به اینکه عرق کرده اند ، نیز باید زمان کافی برای سرد کردن بدن اختصاص دهند و لباس کافی قبل از خارج شدن از سالن ورزشی بپوشند.
در بسیاری از ورزش های خارج سالنی که احتیاجی به لباس های محافظتی نیست هوای سرد باعث آسیب پذیری ورزشکار می شود. اغلب هنگام سرما ورزشکار می تواند با گرمای حاصل از فعالیت بدنی به طور طیبعی به فعالیت خود ادامه دهد اما در زمان استراحت طی دوره تمرین ممکن است نتواند به اندازه کافی گرم شود بنابراین مستعد آسیب و همچنین سرماخوردگی است.
اهمیت گرم کردن بدن در ورزش های زمستانی
در هنگام سرما، عضلات بدن معمولا منقبض می شوند و فشار خون به دلیل انقباض رگ ها کاهش می یابد، در نتیجه اکسیژن رسانی به بافت های بدن کم می شود و فرد احساس سرما می کند. لذا در فصل سرما توصیه می شود که ورزشکان به آرامی بدن خود را گرم کنند تا عضلات طول اولیه خود را پیدا کرده، فشار خون افزایش یابد و با افزایش جریان خون، درجه حرارت بدن نیز بالا برود. البته این امر باید به آرامی صورت بگیرد، زیرا حرکات شدید ورزشی باعث ایجاد خستگی زودرس در ورزشکاران می شود و در نتیجه بهره ی کافی را از ساعات ورزش نمی برد. همچنین این گونه حرکات، باعث گرفتگی عضلات و یا وارد آمدن آسیب های جدی تری به عضلات می شود. در نتیجه توجه به اصول گرم کردن آهسته ی بدن قبل از انجام حرکات ورزشی شدید، باعث پیشگیری از ایجاد این گونه آسیب ها می گردد.
همچنین در هوای سرد، بعضی از مکانیسم های حسی ما رو کُند می کند. گیرنده های عصبی بدن سردتر می شوند و در نتیجه، پیام های عصبی رو هم کُندتر منتقل می کنند. به همین دلیل در سرما، پاهای ما بی حس می شوند و نمی توانیم تعادل بدن مان رو درست حفظ کنیم. اگر در هوای گرم به شدت ورزش کنیم، پیام های درد به موقع به مغز می رسند و پیش از اینکه برای بدن مشکلی ایجاد شود، شدت ورزش رو کم می کنیم اما اگر هوا سرد باشد و بدون گرم کردن، شروع به دویدن یا ورزش کردن کنیم، ممکن است که بدن هنوز در حالت بی حسی باشد و پیام های درد رو به موقع به مغز مخابره نکند و در نتیجه، انقدر با شدت ورزش کنیم که دچار جراحت شویم.
آسیب های ناشی از سرما
آسیب های ناشی ازورزش کردن در سرما کمتر از آسیب های ناشی از گرما است اما هنوز در ورزش های زمستانی، ورزش های طولانی در هوای سرد و شنا در آب سرد با خطراتی همراه است زیرا سرد شدن کلی بدن که در آن درجه حرارت بدن به زیر ۳۵ درجه می رسد خود خطرناک است و امکان آسیب های سرمایی موضعی نیز بالا است.
سرما می تواند باعث آسیب های عضلانی اسکلتی، سرما زدگی، یخ زدگی، یا اختلالات دستگاه تنفس ناشی از کاهش دمای بافت شود. برای جلوگیری از بروز این آسیب ها جایگزینی مایعات در محیط سرد بسیار حائز اهمیت است زیرا کاهش حجم خون باعث می شود مایع کمتری برای گرم کردن بافت ها وجود داشته باشد بنابراین در هوای سرد نیز در ۲ هفته اول شروع تمرین باید توزین قبل و پس از تمرین انجام شود که این کار برای تخمین میزان کاهش آب بدن و جبران آن است.