یونس محمدی پور
همه ما در تخریب کوهستان سهم داریم!
۱۱ دسامبر مقارن با ۲۰ آذر بعنوان روز جهانی کوهستان از طرف مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۰۳ میلادی انتخاب گردیده. مشخص است که اهمیت کوهستان آنقدر بزرگ و جهانی هست که توانسته روزی را به خود اختصاص دهد. بسیاری از کشور های جهان در کوهستان واقع شده اند و بسیاری دیگر از کشور ها قسمت بزرگی از خاکشان را کوهستان تشکیل داده است .ارتباط تنگاتنگ انسان و جانداران و گیاهان با کوهستان و اهمیت ان بر کسی پوشیده نیست.
تقسیمات مختلفی را میتوان برای کوه قائل بود از قله ها و مراتع و دامنه ها و معادن و جنگل ها سخن گفت و تحقیق کرد و… اما یک نگاه اجمالی به کوهستان سرزمینی که ما در آن بسر می بریم بیان از آن دارد که قله ها و ارتفاعات عموماً پوشیده از یخ و برف و ومحیطی سرد هست که منبع بزرگ تأمین آب زلال وشیرین پائین دست ها می باشد. در پایین دست مراتع کوهستانی و دشت های وسیع پوشیده از چمن و سرسبزی چشم اندازی از کیلومترها هکتار زمین با هوای پاک هست که وسعت آنرا هیچ دوربینی نمی تواند بتصویر بکشد. گونه های مختلف گیاهی بخصوص در اردیبهشت و خرداد ماه در این دشت ها دیدنی اند. این سرزمین ها چرا گاههای دام های دامداران مناطق بشمار می رود. در محدوده پایین تر از آن جنگل ها با تنوع گیاهی مختلف و درختان کوتاه و بلندش چشم ها را می نوازد و مأمنی برای پرنده گان و چرندگان گشته است.
کوهستان فوائد بسیاری برای انسان ،حیوانات و گیاهان دارد .کوه ها زیستگاه بی شمارگونه های گیاهی و جانوری است .کوهستان با خود تنوع ملیت ها و فرهنگ ها وهویت های مختلف را بهمراه دارد.
نقاشان طبیعت تابلو های خود را به قله ها، به جویبار و جنگل کوهستان مزین می کنند تا بتوانند تابلوئی محدود به کادر را زیبا نشان دهند. زیبائی ها و جذابیت های کوهستان دلفریب دوستدارانش گشته و مادام ما را فرا می خواند تا در درون جنگل هایش، در مراتع سرسبز ش و در ستیغ قله هایش نظاره گر زیبائی ها، ابرها و دره ها باشیم.
بااینحال ما آدم ها امروزه در مقابل این طبیعت زیبا و دیدنی قرار گرفته ایم! کوهستان هیچوقت تخریبی این چنین را در طول حیات خود شاهد نبوده است. با گرمایش زمین که عامل اصلی آن انسانی است یخ های کوه ها در معرض ذوب شدن قرار گرفته اند دیگر کوه ها قادر نیستند مثل دهه های قبل مزارع پایین دست مان را سیراب کنند! نهال های جنگل چرای دام ها گشته و مادام شاهد عقب نشینی وسعت درختان از ارتفاعات به سمت پایین و غارت درختان از پایین به طرف بالاهستیم. ما در دشت ها انواع پرنده گان و جوندگان را تا معرض انقراض کشتیم و جان شان را گرفتیم! تفنگ های قاتل را به دوربین ها مجهز کردیم تا تنازع بقاء جانوران را بر هم زنیم.
اکنون که تنها مأمن و پناهگاه برخی از گونه ها در جنگل های کوهستان هست به آنجا نیز حمله برده ایم تا آخرین پناهگاه وحش و پرندگان را به نابودی بکشانیم. انان را با انواع ابزار پیشرفته شکار نموده ایم و امروزه با گسیل ده ها و صد ها نفر به یکباره به کوهستان در قالب کوهنوردی و گردشگری در طبیعت زیبای کوهستان، خلوتِ سکوت کوهستان را مکانی شلوغ و نا امن درست کرده ایم و در عین حال خود را از طرفداران محیط زیست و جانوران و گیاهان می دانیم ! و مادام تبلیغ می کنیم تا اقشار دیگر جامعه را نیز به کوه بکشانیم ! و به انانی که بیشتر جمعیت به کوه می برند تحسین می کنیم. برخی با انواع ماشین های شاسی بلند و کمک فنر دار کوهستان را خیابان خود درست کرده اند از طرفی کوه ها آنقدر در آن جاده باز شده که همین خوردو های معمولی هم براحتی در آن عبور و مرور داشته باشند. تا بکر بودن طبیعت کوهستان را بی معنی نمایند. انواع موتور پرشی ها با صدا های عجیب و خشن خود همه آرامش جاندران کوهستان را بر هم زده و فراری شان داده است. بسیاری از جمعیت مهاجر به دلیل بدی آب و هوای مناطق مختلف کشور به شما ل روی آورده اند و مراتع و زمین های واقع در کوهستان را با بهای کم و زیاد خریداری و ساخت و ساز های وسیعی را در دامنه کوهستان براه انداخته اند. دیگر از سایر چیزهائیکه کوهستان را به تخریب می کشاند نمی نویسم …
با این که در شرایط ووضعیت خاصی از منفعت طلبی کاسبکارانه قرار گرفته ایم ودر حالی که خود از عوامل پنهان و آشکار تخریب و نا امنی کوهستان شده ایم.
اما هر ساله روز جهانی کوهستان را گرامی می داریم!
آذر ۹۶