به مناسبت روز جهانی حیات وحش با شعار “زندگی زیر آب برای مردم و سیاره”
بر اساس پیشنهاد ارائه شده در شانزدهمین نشست متعاهدین کنوانسیون منع تجارت جهانی گونه های در معرض خطر انقراض (CITES) در سال ۲۰۱۳ به سازمان ملل متحد، این سازمان طی نشست عمومی خود در تاریخ ۲۰ دسامبر ۲۰۱۳، روز سوم ماه مارس (۱۲ اسفند در سال های شمسی) مصادف با تاریخ پذیرش کنوانسیون سایتیس در سال ۱۹۷۳ را به عنوان «روز جهانی حیات وحش» معرفی کرده است.
در اعلامیه صادره از سوی این کنوانسیون از کشورها خواسته شده تا بر اساس اهمیت گونه های مختلف گیاهی و جانوری اقداماتی را برای افزایش آگاهی عمومی و معرفی این روز به انجام برسانند.
روز جهانی حیات وحش در حال حاضر مهمترین رویداد جهانی سالانه در مورد حیات وحش است.
روز جهانی حیات وحش در سال ۲۰۱۹ به موضوع حیات در زیر آب پرداخته است و شعار امسال «زندگی زیر آب: برای مردم و سیاره» انتخاب شده است.
اقیانوس ها و دریاها میلیون ها سال است که خدمات گوناگون و ارزشمند اکوسیستمی از جمله غذا، صنایع دستی، اکسیژن و معیشت به انسان ارائه میدهند. ۵۰ درصد اکسیژن زمین در اقیانوس ها تولید می شود.
اکوسیستم های آبی و تنوع زیستی آنها با وجود تاثیرات مثبت فراوان در دستیابی به توسعه پایدار به شدت تحت اثرات سو ناشی از فعالیت های انسان از جمله صید غیر قانونی، آلودگی و تغییرات اقلیمی قرار دارند.
در اقیانوس ها حدود ۲۰۰,۰۰۰ گونه شناسایی شده است اما تعداد واقعی آنها ممکن است به میلیون ها نوع برسد.
ارزش منابع و صنایع دریایی و ساحلی سه تریلیون دلار در سال تخمین زده می شود. یعنی چیزی حدود ۵درصد تولیدات ناخالص داخلی جهان.
زندگی و معیشت بیش از سه میلیارد انسان به تنوع زیستی دریایی و ساحلی وابسته است.
توسعه و تمدن بشری در حوزه حیات وحش دریایی میلیون ها سال است که با صید غذاهای دریایی، صنایع دستی و ساخت و سازهای دریایی حفظ شده و ادامه یافته است.
همچنین حیات وحش دریایی زندگی ما را به طرق مختلف فرهنگی، معنوی و تفریحی تحت تاثیر قرار داده است.
۴۰درصد اقیانوس ها به شدت تحت تاثیر تهدید صید بی رویه گونه های دریایی قرار گرفته اند.
همچنین اقیانوس ها را عوامل دیگری از جمله آلودگی، تخریب زیستگاههای ساحلی و تغییرات اقلیمی تهدید می کند.
این تهدیدات اثر منفی بر روی زندگی کسانی دارد که معیشتشان وابسته به اکوسیستم دریایی است.
روز جهانی حیات وحش در سال ۲۰۱۹ در هماهنگی با آرمان ۱۴ توسعه پایدار (زندگی زیر آب) بر روی برجسته کردن ارزش های اکوسیستمی و حیات وحش دریایی و تلاش برای حفاظت از آنها متمرکز شده است.