به نام خدا
مسئولین محترم محیط زیست استان گیلان
موضوع: نجات درفک
با سلام واحترام
بنده یکی از اهالی روستای آسیابر دیلمان هستم . نام این روستا با نام شهید ناصر پیروی مزین می باشد کسی که در راه صیانت از جنگلهای گیلان و محیط زیست آن جان شریف خود را تقدیم نمود. موضوع این مکاتبه گزارشی از وضعیت اسفناک و نگران کننده محیط زیست منطقه دیلمان و مخصوصا قله درفک دارد . قله ای که از دیر باز نماد غرور مردم گیل و دیلم است و اینک لگدمال پای بازدیدکنندگان بی مسئولیت است و شاهد هجوم بی سابقه خودروهای شهری به این منطقه ناب و مقدس هستیم. روندی که از سال ۹۴ به بعد بطرز حیرت آوری چندین برابر شده است. درخاطرات پدربزرگ بیاد می آورم که از غار درفک یخ می بردند تا در بازار سیاهکل بفروشند و یا آن روایتهای غرور انگیز از تاریخ درفک منجمله اینکه یاران میرزا کوچک خان برای فرار از نیروهای دولتی بروی قله منزل کرده بودند .
قله درفک به عنوان زیست گاه حیات وحش و نیز موثرترین عامل تغیرشرایط جوی بین گیلان و منطقه رودبار است، همانطور که مستحضرید رویش گیاهان و تکثیر درختان بدلیل خشکی منطقه اکنون با کندی بوده و گاهأ متوقف گردیده است، متأسفانه جاده سازی و ساخت وساز و نیز وجود دام درمیزان تخریب نقش بسزایی داشته ولازم است در این خصوص چاره اندیشی نماییم. متاسفانه ازدیاد جمعیت و گسترش دامداری و نیز زیاده خواهی برخی از مردم برای تصاحب هرچه بیشتر مناطق کوهستانی و نیز تلاش برای مالکیت آن همواره در طول زمان در حاشیه و دامنه این قله زیبا وجود داشته است. ولی مشکل اخیر ضربه ای دیگر بر پیکر درفک است و آن موج مهاجمان و بازدیدکنندگانی است که با نام آفرود در حال توهین و نابودی این منطقه هستند و نام کوهنوردان با افتخارمان را نیز لکه دار نموده اند .
وجود ویلاهای بزرگ وحصار کشی وساخت و ساز های بی رویه نشان از توافق و اتفاق نظر نهادهای دولتی و خصوصی برای تصاحب هر چه بیشتر منطقه می باشد. بدون شک سرعت عمل ساخت و ساز، و راه سازی برای پیشروی و تصاحب هر چه بیشتر ارتفاعات نشان از قصور ارگانهای ذی ربط و زیاده خواهی و تنوع طلبی افراد مرفع و برخی بومیان محلی بوده است. جاده سازی به بهانه دسترسی دامداران تا دهانه یخچال وبر روی قله، محل تردد اتومبیل های چند صد میلیونی پر زرق برق شهر نشینان و ملاکین گردیده است، حضور افراد غیر بومی در منطقه و حتی بر روی قله نشان اراده انسان برای تصاحب منطقه و تملک می باشد. متاسفانه قله زیبا و بی دفاع درفک مورد هجوم ماشین جنگی بشر و جامعه صنعتی امروزی قرار گرفته و در زمان نه چندان دور به عنوان ملک شخصی و جولانگاه جامعه صنعتی خواهد بود. هجوم شهر نشینان و مهاجرت آنان به حریم روستاها و مناطق کوهستانی باعث فرو پاشی مناسبات وقوانین شهر و روستا گردیده است. نا آگاهی دامداران وروستانشینان نسبت به حفظ جنگل و پوشش گیاهی باعث شده تا آنان نیز نسبت به حفظ و حراست پوشش گیاهی و جنگل بی تفاوت بوده، به همین دلیل اهالی برخی از روستا ها نیز نسبت به جاده سازی و ساخت و سازمشارکت و همکاری میکنند. از اینرو برخی از کارشناسان و بومیان منطقه نسبت به خواسته ها و تملک خود پافشاری کرده وترک منطقه را اجتناب ناپذیر می دانند.
بدلیل وجود هزاران راس گوسفند و دام در حاشیه و بر روی قله نابودی و تخریب گیاهی بسرعت در حال گسترش بوده و طبیعت فرصت باز سازی و جایگزینی را ندارد، از اینرو هیچکس مخالف ازدیاد دامداری و توسعه آن نیست، لذا سازماندهی و جابجایی دامداران و نیز کنترل ارگانهای ذی ربط باید در اسرع وقت پیش بینی و بکار گرفته شود. آثار و علائم تخریب در همه مناطق قله درفک دل انسان را آزرده میکند. چه کسی مسئول این فاجعه است؟ بظاهر در این فاجعه زیست محیطی همگان خود را مبرا دانسته وبرای چاره جویی منتظر معجزه هستیم.
با توجه به تاکید مقام رهبری در خصوص حفظ محیط زیست و رعایت قانون ظاهرا هنوز بخشی از مردم و ارگانهای ذی ربط در این خصوص به اتفاق نظر نرسیده اند، البته فاجعه زیست محیطی در تمام کشور و اکثر قله ها مشاهده میگردد ولی پیشروی و سرعت تخریب دراین منطقه اسفبار و جبران ناپذیر است، حجم انبوه زباله در مسیر، نابودی درختان وگیاهان و جاده سازی توسط مردم و نیز خشکسالی و نامهربانی شرایط جوی هم مزید بر علت شده است. اکنون آنچه انجام گرفته ظاهرا برگشت ناپذیر و با تاسف باید شاهد عواقب ناگوار آن باشیم، ولی رعایت اخلاقی مردم وضوابط ارگانهای ذی ربط میتواند ازگسترش این فاجعه زیست محیطی جلو گیری کرده و توسعه آن را کاهش دهد. مسئولین و مدیران شهری بدلیل مسئولیت اجتماعی نباید نسبت به حجم تخریب بی تفاوت باشند، لذا لازم است با مراجعه به منطقه و دلسوزانه نسبت به توقف وکاهش آن اقدام نمایند.
راهکار پیشنهادی : با توجه به مسئولیت و قدرت اجرایی آن سازمان محترم دولتی و جهت بازگرداندن مجدد عزت و شادابی به این منطقه محترم برای مردم گیل ودیلم ، انتظار می رود اقدام سریع صورت بگیرد . لذا بنده پیشنهاداتی بدین شرح دارم:
کوتاه مدت : تخریب جاده دسترسی از اربناب به درفک جهت نجات جنگل و قله و اراضی ملی. قابل ذکر است بستن موقت جاده یا اخذ عوارض نیز کمکی به حفظ محیط زیست نمی کند و نیاز به اقدام جدی و ضربتی دارد .
بلند مدت : بیرون آوردن و ساماندهی افراد محلی و چوپانان از منطقه درفک و جنگل اربناب .
امیدست با همیاری شما عزیزان نتیجه خوبی حاصل شده و یک اقدام ملی و تاریخی را رقم بزنیم. ممنون می شوم پاسخ این نامه را بفرمایید .
باسپاس از شما دهبان- روستای آسیابر_شهریور ماه ۱۳۹۶
تصویر: درفک از مسیر اربناب – مهر ۱۳۹۵ – برنامه کانون کوهنوردان گیلان