شاید بسیار با افرادی که طی اجرای برنامه برخورد داشتهاید که به ناگهان و با ذکر این نکته که “به دلیل عدم استراحت و خواب کافی قادر به اجرای برنامه نیستند” از ادامه برنامه انصراف دادهاند. کوهنوردی بعنوان ورزشی که نیاز به تمرکز، مدیریت ذهن و جسم و نیز استراحت کافی برای پیشرفت در اجرای برنامهها دارد از جمله ورزشهایی است که نقش خواب و استراحت کافی در آن غیرقابل انکار است. در این میان برخی عوامل بروز بیخوابی و یا اختلال در خواب مناسب ناشی از عوارض ارتفاع و البته برخی دیگر نیز کاملا ارادی و ناشی از بیتوجهی به نیاز بدن به استراحت و خواب کافی پیش از شروع به اجرای برنامههای کوهنوردی است.
– کاهش احتمال آسیبدیدگی
تحقیقات دانشگاه کالیفرنیا نشان داده است احتمال آسیب در ورزشکارانی که شب قبل از فعالیت کمتر از ۶ ساعت استراحت داشتهاند زیاد است. نتایج آزمایش دیگری حاکی از این بود که تاثیر بیخوابی در میزان آسیبدیدگی، بیش از تاثیر انجام حرکات ورزشی میباشد. بنظر میرسد دلیل این امر ایجاد خستگی ناشی از کمخوابی یا بیخوابی و در نتیجه کاهش زمان عمل یا عکسالعمل در مواقع لازم است.
– تاثیر بر مدت زمان اجرای فعالیت
مطالعات بیانگر این نکته هستند که خواب مناسب و کافی رابطه مستقیمی با طول و مدت زمان اجرای برنامه ورزشی شما دارد، کمخوابی میتواند بطور مستقیم باعث کاهش زمان اجرای فعالیت شما شود. دانشمندان بر این باورند که با تسلط بر علوم مربوط به خواب و استراحت کافی حتی میتوان موفقیتها و آینده اجرای ورزشکاران را پیشبینی کرد.
– دقت و سرعت بیشتر
خواب برای اعمال بیوشیمیایی، فیزیولوژی و ترمیمی بدن بسیار حیاتی است. نتایج تحقیقات مستقل و مجزا بر روی ورزشکاران رشتههایی همچون بسکتبال و تنیس بیانگر این بودهاند که خواب کافی و به اندازه، تاثیر مستقیم و غیرقابل انکاری بر دقت، تمرکز و سرعت انجام فعالیتهای ورزشکاران داشته است.
– خطای ذهنی کمتر
کمبود خواب بر قدرت تصمیمگیری و قضاوت شما تاثیر منفی میگذارد. در واقع انگیزه، تمرکز، فراگیری و قدرت حافظه شما در اثر بیخوابی کاهش مییابد.
ترجمه: پویا سلیمانی
باشگاه کوهنوردان ایران
تصویر: سیاه گوک در منطقه علم کوه – مرداد ۱۳۹۵ – برنامه گروه کوهنوردی سپهر