نویسنده گزارش : میثاق علی نژاد
در مسیر پر ترافیک و شلوغ،ساعت ۶ غروبِ چهارشنبه ۱۳۹۴٫۰۷٫۲۹ یکی پس از دیگری خود را به ترمینال رساندیم و بعد از اتفاقاتی که برای اتوبوس در نظر گرفته شده افتاد و عوض کردن ماشین،ساعت ۷ غروب رشتِ زیبا را به سمت کرمانشاه و کوههای زاگرسِ مغرور بدرود گفتیم و مسیرمان را به سمت جاده تهران پیش گرفتیم.
بعد از رسیدن به قزوین از بزرگراه خارج شده و مسیرمان را به سمت همدان ادامه دادیم و با گذشتن از همدان به سوی کرمانشاه رفتیم و بالاخره بعد از حدود ۱۰،۱۱ ساعت به ترمینالِ کرمانشاه رسیدیم ساعت تقریبا ۶ صبح پنج شنبه۱۳۹۴٫۰۷٫۳۰را نشان میداد که در میان سرمای مطبوع پاییزی از اتوبوس پیاده شدیم.
اگر بگویم تک تک ۱۵ نفرِ شرکت کننده ی این برنامه در بدو ورود به شهر کرمانشاه و از پشت شیشه های اتوبوس،دقایقی را محو تماشای دیواره ی بلند بیستون بودند اغراق نکرده ام.
به هر حال باید برای ادامه ی مسیر از بیستون دل می کندیم و با یک دستگاه مینی بوس به سمت غار قوری قلعه که مبدا صعودمان بود،میرفتیم.
بعد از دو ساعت و نیم به مکان تفریحی غار قوری قلعه رسیدیم و بنا بر برنامه ریزی ها قرار بر این بود که پنج شنبه را استراحت کنیم و صبح جمعه صعود را اغاز کنیم.
این غار در ۲۵ کیلومتری شهر روانسر، در دامنه کوه شاهو و مشرف بر جاده روانسر – پاوه و در همسایگی روستایی به همین نام جای گرفته است.
با بازدید از غار، گشت و گذار در منطقه،صرف غذای جمعی که توسط تیم تدارکات اماده شد بود و همچنین بازی فوتبال در غروب پنجشنبه،ساعت ۱۰ به چادرهایمان رفتیم تا برای صعود فردا سرحال باشیم..
برنامه این هفته گروه کوهنوردی سپهر صعود به یکی از قلل رشته کوههای شاهو با نام قله پیر خضر به ارتفاع ۳۲۵۰ متر می باشد
اغلب کوههای استان کرمانشاه موازی با یکدیگر و در جهت شمالغربی- جنوب شرقی امتداد یافتهاند. این کوهها به دوران سوم زمینشناسی تعلق دارند و نسبت به خط مرزی حالتی مایل دارند. کوههای مهم استان کرمانشاه عبارتند از: دالاهو،نوح ،بیستون،پراو و …
کوه شاهو بخشی از رشته کوه های زاگرس بوده و در مرز دو استان کردستان و استان کرمانشاه و نزدیک به رودخانه سیروان قرار دارد.این کوه از سنگهای آهکی تشکیل یافته و به همین دلیل حفره و غارهای زیادی بر اثر انحلال همین مواد آهکی در آن بوجود آمده است که غار قوری قلعه و کاوات نمونههایی از آنها میباشد. این کوه در محدوده شهرستانهای روانسر، جوانرود و پاوه در استان کرمانشاه ونیز در محدوده شهرستانهای مریوان و کامیاران در استان کردستان واقع شده است .بیشترین ارتفاع این کوه در استان کرمانشاه و در حوالی روستای شمشیر از توابع شهرستان پاوه قرار دارد که در حدود ۳۳۹۰ متر میباشد. نزدیکترین شهر به این کوه شهر پاوه است.
این کوه از مهمترین و معروفترین کوه منطقه هورامان در کردستان ایران است. این کوهستان از طبیعت زیبا و دست نخوردهای برخوردار است. شاهو در شرق منطقه هورامان قرار دارد و دارای چکادهای معروفی چون زاولی در نزدیکی شهر پاوه و نور در نزدیکی روستای داریان است.
خرس، روباه، شغال، گرگ ، خوک ، خرگوش و بز کوهی که بنا به علت شکار بی رویه نزدیک به انقراض بوده، و از پرندگان کبک و تیهو، از جمله جانوران موجود در شاهو هستند. در دامنه ارتفاعات شاهو تعداد بسیار زیادی چشمه وجود دارند که تامین کننده آب کشاورزی و همچنین آب آشامیدنی شهرهای پاوه و روانسر و تعدادی روستاهای منطقه هستند. ( ویکی پدیا)
ساعت ۵ صبح همگی از چادرها بیرون امده و در یک هوای عالی و بعد از صرف عدسی که از شب قبل آماده شده بود و جمع کردن وسایل و چادرها با نرمشی مختصر اماده ی صعود شدیم.
۵:۳۰ استارت زدیم و بعد از گذشت نیم ساعت و توقفی کوتاه برای کم کردن لباس به راهمان ادامه دادیم تا در کنار تقریبا اخرین ردیف درختان منطقه برای خوردن صبحانه ای مختصر توقف کردیم.ساعت ۷ بود.بیست و پنج دقیقه ای استراحت کردیم و بعد از صحبتهای راهنمای برنامه در باره ی چگونگی مسیر ،راهمان را با شیبی مناسب به سمت قله پیش گرفتیم. در منطقه که اعم از دهها نوع گل و گیاه که در ارتفاعات مختلف آن رویش دارند و ازمیان انها میتوان به چنور، بوژانه، هلاله برم برم، وهرکهمهر، برزهلنگ، از گیاهان خوراکی آویشن کوهی، پیاز، تره، کنگر، پیچک، غاز، قارچ، شنگ، پیژوک، هالهکوک، کهدارای غدهای مانند سیب زمینی یا شلغم شیرازی بوده، نینورکه شباهت به ریواس داشته و غیره اشاره کرد. برخی از این گیاهان علوفهای برخی خوراکی برخی معطر و خوشبو و تعدادی سمی و تعدادی نیز دارای خواص درمانی هستند و پوشش گیاهی آن از لحاظ درختان(شرو، کیکف) و درختچههای به نام های بادام کوهی یا بهزبان اورامی چغاله، تهنگهز، گون ازانواع متفاوت منیژه که از آن کتیرای با کیفیت عالی برداشت میشود. زالزالک، و برالوک یا آلبالوی وحشی که در اواسط تابستان میوه آن به رنگ های سیاه وقرمز و زرد و نارنجی بوده و از لحاظ درمانی هسته آن ضد انگل آسکاریس میباشد.
ساعت حدود ۹ بود که بر خلاف انتظارمان دست به سنگ شدیم و اینطور که معلوم بود تا خود قله باید با همین شرایط صعود می کردیم.
بودن در شاهو و دوری از گیلان هم نتوانست دوستان را از خواندن ترانه ی گیلکی و کوهستان باز دارد.اوازخوانان مسیر گرده ای را زیر پا می گذاشتیم و شادمانه همه با هم به در ساعت ۱۲:۳۰ به قله رسیدیم
بعد از خواندن سرود قله و عکس دست جمعی و همچنین یادی از همنورد عزیز مهدی ثنایی راد که هفته ی پیش بر اثر سرطان فوت شده بود خود را برای برگشت اماده کردیم.
راهنمای برنامه برای برگشت مسیر کم خطر تری را انتخاب کرده بود و ۱۳:۱۵ حرکت کردیم و از شیب تند زیر قله پایین امدیم
یک ساعتی گذشته بود که جای مناسبی برای صرف ناهار پیدا کردیم وحدود نیم ساعت توقف داشتیم و بعد از خوردن غذا و اب کافی دوباره راهمان را از مسیر شن اسکی ادامه دادیم.
خورشید کم کم ارام شده بود و ساعت ۵:۰۰ را نشان میداد که به محل صبحانه رسیدیم و استراحتی کوتاه ،برای بازیابی انرژی کردیم.بعد از پنج دقیقه مسیرمان را به سمت غار قوری قلعه پیش گرفتیم. کم کم تاریک شده بود که ساعت ۶:۲۰ به شهربازی ی غار رسیدیم و بعد از خوردن چای در قهوه خانه و خرامان از یک صعود دلچسب سوار مینی بوس شدیم و به سمت خانه ی دوستانمان در سنندج حرکت کردیم که با استقبال گرم وصمیمی و پذیرایی ویژه ی این عزیزان مواجه شدیم .
به این ترتیب با همراهی اعضا و همنوردان خوب سنندج خاطره ای دیگر را در دفتر گروه کوهنوردی سپهر ثبت کردیم .
جا دارد در انتها از طرف اعضای گروه و همه شرکت کنندگان ،تشکر ویژه ای داشته باشیم از همنورد عزیزمان آقای سمکو وزیری که راهنمایی این برنامه را بر عهده داشتند و همینطور دوستان عزیز مان در شهر سنندج که با روی گشاده پذیرای ما بودند .