قله دماوند (Damavand) در منطقه کوهستانی البرز مرکزی و در استان مازندران، بخش لاریجان و شهرستان آمل قرار گرفتهاست. دماوند بلندترین قله فلات ایران و خاورمیانه و همچنین بلندترین قله آتشفشانی آسیاست. تاکنون ۷ جانپناه و پناهگاه در دامنههای این کوه ساخته شدهاست و ۴ مسیر رایج کوهنوردی برای صعود به آن وجود دارد. قله منفرد دماوند بلندترین کوه در ایران، خاورمیانه و بلندترین قله آتشفشانی آسیاست. این قله از نظر برجستگی نسبت به زمینهای اطراف (prominent) در رتبه ۱۲جهانی قرار دارد و بیستمین قله فهرست کوههای بالای ۵۰۰۰ متری دنیاست.
ارتفاع
برای دماوند در منابع مختلف اعداد متفاوتی به عنوان ارتفاع گزارش شدهاست که از ۵۵۴۳ متر تا ۶۴۰۰ متر هم مشاهده میشود و ارتفاعی که اکثر کوهنوردان به خاطر سپردهاند و استفاده میکنند ۵۶۷۱ متر است. ولی طبق اندازهگیریهای سازمان نقشه برداری کشور در سال ۱۳۸۵، ارتفاع دقیق قله دماوند ۵۶۰۹ متر است.
قله دماوند به ارتفاع ۵۶۱۰ متری بلند ترین کوه ایران است. دماوند یکی از بند ترین قلل آتشفشانی دنیا می باشد. مردم ما از دیر باز برای دماوند قصه ها و افسانه های زیادی نگاشته اند و از این جهت این کوه در حافظه تاریخی مردم ایران همواره جایگاه ویژه ای داشته است.
جانپناه و پناهگاه
تاکنون ۷ جانپناه و پناهگاه در مسیرهای اصلی صعود دماوند ساخته شدهاست که عبارتند از:
به علاوه قرارگاههای کوهنوردی پلور در جبهه غربی و رینه در جبهه جنوبی تسهیلاتی مانند وسیله رفت و آمد تا پای صعود، امکان شبمانی و راهنمای کوهنوردی ارائه میدهد.
مسیرهای صعود
به صورت کلی برای رسیدن به قله دماوند مسیرهای متفاوتی وجود دارد که میتوان آنها را به دو دسته صعود از یال و یخچال تقسیم بندی کرد. ۱۶ مسیر شناخته شده یال وجود دارد که رایجترین آنها صعود از یالهای جنوبی، غربی، شمالی و شمال شرقی است.
صعود زمستانی و بهترین زمان صعود
بهترین زمان برای صعود به قله دماوند اواخر تیرماه تا اوایل شهریور میباشد. صعود زمستانی قله دماوند از شاخصترین صعودهای زمستانی در ایران محسوب میشود و به علت شرایط ویژه آن نیاز به آمادگی جسمانی، تجربه، تجهیزات، برنامهریزی صحیح دارد. (کوه دماوند را بهتر بشناسیم)
تاریخچه صعود
اولین صعود موفقیتآمیز اروپاییان به دماوند در سال ۱۸۳۷ توسط تیلر تامسن صورت گرفتهاست. همچنین نخستین صعود مستند ایرانی به این قله، به سال ۱۸۵۷ باز میگردد که تیم سرهنگ محمدصادقخان قاجار ارتفاع آن را ۶۶۱۳ ذرع تعیین نمود.
توضیحات بیشتر
در دامنههای کوه دماوند یخچالهای بسیاری وجود دارد که لیست آنها در اینجا آمده است:
منابع:
داود محمدی فر. اطلس کوه ها و غارهای ایران. تهران: سبزان، ۱۳۹۱٫
داوود محمدی فر. دایره المعارف دماوند کوه بزرگ نماد ایران، میراث کوه نوردی جهان. تهران: سبزان، ۱۳۹۳٫
عباس جعفری. گیتاشناسی ایران جلد اول، کوه ها و کوه نامه ایران. تهران: گیتاشناسی، ۱۳۸۴٫
علی مقیم. کوهنوردی در ایران. تهران: روزنه، ۱۳۸۵٫
فریدون اسماعیل زاده. راهنمای صعود به قله های بلند ایران. الکترونیکی.
کاوه کاشفی. “ارتفاع قله دماوند ۵۶۷۱ متر نیست.” فصل نامه کوه (۱۳۹۳): ۱۷٫
برداشت از: سایت جلودار
تصویر: دماوند ( از مسیر جنوبی ) – مرداد ۱۳۹۳ – برنامه گروه کوهنوردی سپهر