کوه درفک به ارتفاع ۲۷۰۳ متر نقطه آغازین بلندی های شرق دره سپیدرود بوده و رشته کوه های غرب گیلان (تالش) تا مرز این دره پیش آمده و از آن پس قله درفک با کوهیایه های جنگلی انبوه (در غرب و شمال) و دیواره صخره ای و سترگش تمام دشت گیلان را در بر گرفته است. این کوه از سمت جنوب به کوه های منجیل متصل شده است و از مشرق و جنوب شرقی ناظر به کوه های سماموس می باشد. درفک از سمت شمال امتداد ندارد و به دشت گیلان و دریای خزر مشرف است. غرب این کوه بیشتر به اعماق دره سپیدرود پیوند می خورد تا آغازی باشد برای ارتفاعات البرز غربی .
درفک، قله ای ۲۷۰۳ متری اما معروف. کوهی که بدلیل قرار گرفتن در منطقه ای خاص دارای خصوصیات ویژه ای نیز می باشد. از جمله آنها می توان به دیواره زیبای درفک اشاره کرد که در جبهه شمالی آن قرار دارد. دیواره ای با شکوه که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. پوشش گیاهی این منطقه نیز از دیگر ویژگیهای آن است که با توجه به موقعیت خاص جغرافیایی این کوه می توان بسیاری از گونه های مختلف گیاهی و درختان را در آن مشاهده کرد. این کوه در مجاورت رود بزرگ سپید رود قرار دارد. البته کوه درفک کوهی نسبتا پر آب است و سر چشمه رودهایی همچون فرارود و سیاه رود می باشد. وجود چشمه های متعدد در مسیر های مختلف آن شرایط صعود را به این قله آسان تر نموده است.
از نقاط دیگر این کوه باید به یخچال درفک اشاره کرد. در گوشه ای از کاسه آتشفشانی خاموش درفک غاری وجود دارد که به جهت شکل دهانه غار و به سبب ذخیره شدن برف زمستانی در درون آن و تبدیل آنها به یخ، زیبایی خاص را در غار تشکیل می دهد. شیب غار زیاد بوده و پیمایش درون غار را با مشکل روبه رو می سازد. ییلاق نشینان منطقه در تابستان برای مصارف خود و دام هایشان از این یخ ها استفاده می کنند. در کاسه درفک دامداران ، کلبه های زیادی ساخته اند که در فصل های بهار و تابستان از آن کلبه ها استفاده می نمایند.
درفک محل تلاقی دو نوع آب و هوای مرطوب خزری و خشک و معتدل مدیترانه ای است در نتیجه زمانی که جبهه هوایی سرد از شمال به منطقه وارد می گردد، در ارتفاعات این کوه باد و سرمای بسیار شدیدی حاکم می شود به نحوی که کوهنوردی و صعود به قله در چنین شرایطی دشوار و غافلگیرکننده است.
دستیابی به قله و غار یخی موجود در دهانه آن از چند جهت میسر است که هر کدام از مسیرها، زیبایی ها و زمان بندی و محل های مخصوص به خود را داراست که به اختصار چند جهت صعود در زیر می آید:
یکی از مسیرهای صعود، شاه شهیدان ( جبهه شرق ) می باشد که برای صعود از این مسیر باید به شهر سیاهکل رفته و ازآنجا به روستای دیلمان و سپس به روستای معروف شاه شهیدان می رسیم که شروع کوهپیمایی می باشد و با حدود ۲ ساعت کوهپیمایی به ییلاق اربوناب و سپس به قله می رسیم. از دیگر راه ها، جبهه ی جنوبی است که از شهر رستم آباد شروع شده و پس از گذشتن از شهر توتکابن و منطقه دشت ویل به روستای نورالعرش که شروع کوهپیمایی می باشد رسیده و از روستای چیچال و منطقه ییلاقی اربوناب گذشته و به قله می رسیم. برای صعود از جبهه غربی، مسیر از سد تاریک که مابین سد سیاه رود و رستم آباد می باشد شروع گشته و پس ازگذشتن از شهران و حلیمه جان وارد یال گرده تال که به دو مسیر ختم می شود یکی از آن ها لبی کنار و دیگری لارنه می باشد و از هر دو محل می توان به قله رسید.
مسیر جنوب غربی درفک از روستای راجعون ( رحمت آباد) آغاز می گردد، یعنی از شهر رستم آباد به سوی توتکابن و سپس به دشت ویل و پس از آن وارد جاده خاکی روستای راجعون گشته و از آن روستا پیمایش آغاز می گردد و پس از گذشتن از منطقه ییلاقی جیرونی و پشت سر گذاشتن منطقه پهن دشت به قله می رسیم.
از دیگر راه های صعود به قله درفک از مسیر جنوب شرقی، روستای گلنکش در منطقه عمارلو می باشد و برای رسیدن به قله باید از مناطق سیاه دشت بن و منطقه اربوبلاغ و اربوناب عبور کرد.
صعود از جبهه شمالی از دو مسیر کردسرا و گردو پشته میسر می باشد. از مسیر کردسرا که متاسفانه اخیرا با اجرای پروژه ه ی جدید ساخت سد خاکی “شهر بیجار” ، راه دسترسی به این روستا را با مشکل مواجه کرده، بعد از گذشتن از روستای کردسرا و عبور از درختان بلند منطقه از محل های موسوم به آلوکله و سی سرا گذشته و به منطقه ی کفتر خانی که چند کلبه چوپانی دارد رسیده و در ادامه حرکت از بالای کفترخانی با شیب تقریباً تندی آغاز می گردد و پس از گذشتن از شکاف کوه که به تنگ بره معروف است به منطقه اشتنیف رسیده و از آن جا به سوی سنگلاخ ها ی بالای دیواره کوه درفک حرکت نموده و از بین سنگلاخ ها وارد کاسه درفک می شویم .
شمالی ترین جبهه صعود به درفک از روستای گردو پشته است که شروع حرکت از منطقه بلوکات که مسیر حرکت از سمت جنوب روستا توسط یک راه مشخص که کم کم ارتفاع می گیرد آغاز می شود که در ادامه به ناحیه ای به نام ” توساچال ” می رسد و در ادامه به بیند، که این منطقه دارای چشم انداز بدیع از دیواره شمالی درفک است بعد از گذشتن از دقایقی به گرگ آب سرا می رسیم. از این ناحیه باید درست به سمت جنوب حرکت کرد که در ادامه به گاواسکینز می رسد. ادامه مسیر تا زیر دیواره درفک که از میان یک یال مشخص با تخته سنگ های بزرگ می گذرد یک علفزار با چشمه ی در سمت چپ آن که کلاسرا است ، پس از عبور از قسمت های سنگی و چمنزارهای پس از آن وارد کاسه درفک می شویم.
از مسیر های زیادی می توان به قله درفک دست یافت. این تعدد مسیر های صعود، خود یکی از ویژگی های درفک است که باعث می شود همیشه صعود به این قله برای هر کوهنوردی حتی برای بار چندم تازگی داشته باشد.
گفتنی ها راجع به درفک زیاد است بخصوص راجع به مردمانی خونگرم و زحمتکش با تاریخچه ای طولانی که خود می تواند کتابی باشد جالب و خواندنی .
طبق روال سالیانه، مهر ماه هر سال، سالروز یادبود چهار همنورد عزیز در حادثه درفک بود و کانون کوهنوردان گیلان به رسم هر ساله، به همین مناسبت برنامه ای برای صعود به این قله زیبا تدوین نمود. برنامه درفک امسال به این گونه برنامه ریزی شده بود که مسیر صعود از منطقه اربوناب باشد.
اربو یک نوع گلابی محلی در منطقه اربوناب است که غذای مورد علاقه خرس هاست که در ماه های آذر تا دی به این مناطق برای خوردن این میوه ها می آیند و از دیگر نکات جالب ، کوکر ، پرنده سیاه پر که معمولاً بالای اربوناب دیده می شود.
ساعت ۱۳ ظهر پنجشنبه چهارم مهر سال نود و هشت طبق هماهنگی های انجام شده در برنامه ریزی های سرپرستان گروه ها و باشگاه های شرکت کننده در غالب برنامه کانون کوهنوردا گیلان برای صعود به قله درفک در بالاتر از میدان گیل کوهنوردان یکی پس از دیگری گرد هم آمدند. یکی از مهم ترین و قشنگ ترین رسم های برگزاری برنامه درفک کانون کوهنوردان گیلان بعد از یادبود چهار همنورد گرامی حادثه درفک، دیدن دوستان همنورد از گروه ها و باشگاه های مختلف شهرهای مختلف گیلان است.
ساعت ۱۳:۴۵ با تعداد ۱۰۸ نفر از کوهنوردان استان به سمت شهر تتکابن حرکت کردیم. متاسفانه یکی از مینی بوس ها در امامزاده هاشم تصادف جزیی کرد ولی تا آمدن پلیس و انجام شدن کارها یک ساعت طول کشید و سرانجام مینی بوس تصادف شده به مابقی مینی بوس ها که در دشت ویل تتکابن منتظر بودند، پیوست.
بعد از گذشتن از روستاهای انارکول و دشت ویل، در سمت چپ فرعی وجود دارد که به سمت روستای راجعون که یکی از مسیرهای صعود به قله درفک است، می رود. بعد از این فرعی که با تابلوی سبزی که روی آن نوشته راجعون، مشخص شده است به فرعی دیگری در سمت چپ می رسیم که ما وارد این فرعی شدیم که از روستاهای دفراز و سی دشت عبورکردیم و به تابلوی کوچکی که روی آن نوشته شده روستای نورالعرش، می رسیم که از اینجا جاده خاکی شروع می شود.
ساعت ۱۶:۴۰ دقیقه به روستای نورالعرش رسیدیم و پس از مشورت سرپرست برنامه با عوامل اجرایی تصمیم براین شد که به دلیل زمان کم تا اربوناب را با مینی بوس ها برویم. مسیر بسیار زیبای روستای نورالعرش تا اربوناب را با مینی بوس رفتیم و ساعت ۱۸:۳۰ به منطقه اربوناب با کلبه های بسیار زیبایش که جدیدا با حلب ها ترمیم شده بودند و با این حالت کمی زیبای خود را از دست داده بودند، رسیدیم.
کمی بالاتر از منطقه اربوناب بعد از پر کردن ظرف های آب مان از منبع آب بتنی کنار جاده به منطقه تقریبا مسطحی که کمی جلوتر از آن چند خانه روستایی در منطقه ای به نام کفترچاک در سمت راست نیز وجود دارد، رسیدیم که محل مناسبی برای چادر زدن و شبمانی بود. به دستور سرپرست برنامه چادر ها برپا شد و آتشی نیز با تلاش دوستان همنورد گروه مرداویج سیاهکل برپاگردید.
بعد از خوردن شام که مسئول تدارکات پرتلاش باشگاه سپهر تدارک دیده بود، که به اتفاق و با هم در فضای باز با شوخی های خاطره انگیز دوستان، خورده شد با دستور سرپرست برنامه به دور آتش جمع شدیم تا به رسم زیبا و ماندگار هر سال دقایقی را با یاد همنوردان حادثه درفک گردهم آییم.
در ابتدا یاد و خاطره شان گرامی داشته شد و پس از آن دوستان همنورد از شهر ها و گروه های مختلف اشعار و آوازهای بسیار زیبایی را سرودند و خواندند که خاطره انگیز شده این برنامه را در ذهن هایمان دوچندان کرد.
صبح ساعت ۴:۳۰ بیدار باش بود. با زحمت یکی از همنوردان پرتلاش چای برای صبحانه آماده گردید. بعد از خوردن صبحانه ساعت ۵:۳۰ کوهنوردان از مسیر جاده به سمت شمال غربی حرکت کردند. در تمام طول مسیر از روستای اربوناب تا ورودی کاسه جاده خاکی است. کوهنوردان با گام های آرام و پیوسته به سمت یال حرکت کردند. در استراحتی که به دستور سرپرست برنامه داده شد، کار آموزشی شیوه استفاده صحیح از باتون توسط یکی از همنوردان اجرا گردید.
بعد از یک استراحت که بعد از تمام شدن جنگل و رسیدن به منطقه بدون درخت بود، ساعت ۸:۳۰ به قله زیبا و دوست داشتنی درفک رسیدیم. روی قله همه کوهنوردان باهم با پارچه نوشته کانون کوهنوردان گیلان به به صورت دسته جمعی عکس گرفته و دست در دست هم سرود قله را خواندند که حرکت بسیار زیبایی بود.
دقایقی بعد از قله به سمت محل چادرها بازگشتیم. ساعت ۱۱ به محل چادرها رسیدیم. پس از خوردن نهار و جمع کردن چادرها به سمت منطقه اربوناب حرکت کردیم. قبل از رسیدن به اربوناب کنار شیر آب بتنی، در زیر سایه درختان دقایقی توقف نمودیم تا جلسه پایانی برنامه برای مطرح نمودن انتقادات و پیشنهادات دوستان همنورد برگزار گردد. پس از اتمام جلسه پایانی به سمت پایین حرکت کردیم. متاسفانه وقتی به منطقه اربوناب رسیدیم مینی بوس ها نیامده بودند و ۲ ساعت منتظر ماندیم تا مینی بوس ها برسند. ساعت ۱۵ بعد از آمدن مینی بوس ها و پس از خداحافظی با یکدیگر و به خاطر سپردن خاطرات خوب از یک صعود خاطره انگیز و دلنشین با همه نکات ضعف و قوتش، سوار مینی بوس ها شدیم و به سمت شهر رشت رهسپار گشتیم.
سامره داشاد